MİLLİ TÜRK TALEBE BİRLİĞİ (MTTB)



Milli Türk Talebe Birliği gençlerin ülke ile ilgili her konuda bilgi sahibi olmasını ve sorumluluk sahibi olarak yetişmelerini fazlasıyla önemseyen yükseköğretimde okumaya devam eden öğrencileri destekleyen en büyük ve en özel teşkilat bir diğer adıyla kurumdur.
14 Aralık 1916 yılında kurulan 1980 yılına kadar ara ara kapanmış olsa dahi sürekliliğini önemseyerek devam ettiren ve dört devrede anlatılabilecek bir örgütsel topluluktur.

Birinci Devre (1916-1920)
İttihat ve Terakki iktidarının kuruluşunu gerçekleştirdiği Osmanlı Devleti zamanında batışın sebebi olarak gösterilen İttihat ve Terakki topluluğu ile siyasi anlamda zıt görüşlü gençlerin toplanmasında önemli rol oynamıştır.

İkinci Devre (1926-1936)
İkinci devre Milli Türk Talebe Birliğinin tekrar kuruluşu olarak kabul edilebilir. Cumhuriyet görüşü ile Vatandaşlara Türkçe konuşmak için yönlendirmeye çalışılmış ve aynı zamanda kampanyalarla bu süreç desteklenmiştir.

Üçüncü Devre
Fetret dönemi için on yıl sürdüğü söylenmiştir. Merkezi İstanbul olarak belirlendiği ve Türk talebe birliği olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Dört ve beşinci devreden günümüze kadar süregelen topluluğun kurucuları ise Reha Köseoğlu, Tahsin Atakan, Rehai İslam olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar