Çayın Faydaları ve Zararları



Günümüzde birçok kişi günün her anında çay içmekte kimi zaman çay içemediği için eksiklik hissetmektedir. Çay, dünya üzerinde sudan sonra en çok tüketilen sıvı olmasıyla birlikte ülkemizde çok yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Çay, bazı faydaları ve zararları olan bir içecektir.
Çayın Faydaları
Çay içermiş olduğu antioksidan özelliğiyle birlikte vücutta birçok olumlu etki göstermektedir. Çayın faydaları şu maddeler halinde sıralanabilir:
·       Çay, içerdiği flavonoid ile birlikte kalp sağlığı açısından faydalı olabilecek bir içecektir. Ayrıca çayın kan basıncını da düşürdüğü ifade edilmektedir.
·       Siyah çayda bulunan polifenoller, iyi bakterilerin büyümesini olumlu yönde etkilerken kötü bakterilerin büyümesini engelleyerek bağırsak sağlığı konusunda fayda sağlamaktadır.
·       Siyah çay, inme riskini azaltmaktadır.
·       Siyah çay, şeker kullanılmadan içildiği takdirde kan şekeri üzerinde olumlu etkiler oluşturur.
·       Çayın içeriğinde bulunan bileşenler, kanser hücreleri üzerinde etkili olabilmektedir.
Çayın Zararları
Her gıdada olduğu üzere çayı da fazla tüketmenin zararları olabilmektedir. Çayın zararları şu şekilde sayılabilir:
·       Çok fazla çay tüketiminde demir emiliminde eksiklik yaşanabilir. Bilhassa kahvaltıda tüketilen çay, beraberinde yenilen besinlerdeki demirin faydasını azaltmaktadır. Çay içmeyi seven bununla birlikte düşük demir miktarına sahip olan kişilerin, çayı öğünler arasında tüketmesi yerinde olacaktır.
·       Çayda bulunan kafeinin aşırı tüketiminin uykusuzluğa neden olduğu bilinmekte; buna ek olarak huzursuzluk, kaygı ve stres duygularının kafeinden kaynaklanabileceği de söylenmektedir.
·       Kafein ayrıca nedeni açıklanamayan baş ağrılarına sebebiyet verebilir.
·       Hamilelik sırasında yüksek miktarda çay tüketimi, düşük bebek riskini arttırabilir.

Yorumlar

  1. Çay içmeyi severim. Bu arada, 2conv.com/ kullanarak ilginç videolar indirdiğim için farklı şekillerde demlemeyi öğrendim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder